16 mar 2015

Polewka rybna

Składniki:

  • 0,5 kg wędzonej ryby
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • Ćwiartka białej kapusty
  • 1 rzepa
  • 0,25 kg czerstwego pieczywa lub podpłomyków
  • Ząbek czosnku
  • Szałwia, sól

Sposób wykonania:

Z pokrojonych warzyw i przypraw ugotować około 3 litry wywaru. Rybę drobno pokroić, dodać pod koniec gotowania. Odstawić z ognia. Pieczywo pokroić w kostkę (podpłomyki połamać) i dosypać do polewki.

Źródło:

Małgorzata Krasny – Korycińska „Przy słowiańskim stole, czyli kulinaria wczesnego średniowiecza", Wyd. Triglav, Szczecin 2010

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nomida zaczarowane-szablony