14 cze 2015

Pulpety wołowe (XV w.)

Poniższy przepis pochodzi z bloga http://cynamonipietruszka.blogspot.com/, na którym możecie znaleźć średniowieczne przepisy we współczesnym wykonaniu. Polecamy, dania są wypróbowane i opatrzone zdjęciami :) Znajdziecie tam również komentarz na temat efektowności tego i innych przepisów.

Składniki na pulpety:

- pół kilo mielonego mięsa (np. wołowego)
- dwa zółtka
- około 50g rodzynek
- 1 łyżka cukru
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki pieprzu kubeba
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta szafranu
- 4 kubki (ok. 1 l) rosołu
- 1/4 kubka wina

Składniki na sos:

- 2 kubki (ok. 1/2 l) mleka migdałowego
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 3 łyżki cukru
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

Wymieszać mięso z żółtkami, rodzynkami, cukrem i pozostałymi przyprawami. Mięsną masę formować w kulki o średnicy około 3 cm. [podgląd>]
Pulpety umieścić w gotującym się rosole z winem i gotować około 15 minut - aż będą dobre. Po ugotowaniu wyjąć z rosołu i przełożyć do miski, w której będziemy podawać.
W osobnym garnuszku wymieszać wszystkie składniki sosu, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Kiedy sos będzie gotowy - polać nim pulpety i podawać.

Źródło:

T. Austin, Two Fifteenth-Century Cookery-Books, w: Medieval Cookery

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nomida zaczarowane-szablony