14 mar 2015

Polewka na mleku pikantna

Składniki:


  • 3 litry mleka
  • 0,25 kg masła
  • 0,25 kg śmietany
  • 0,25 kg mąki
  • 2 jaja
  • 0,25 solonego wędzonego białego sera
  • Jagody jałowca, szałwia, sól
  • Łyżka startego korzenia chrzanu
  • 3 łyżki posiekanych liści komosy
  • 1 cebula

Sposób wykonania:

Roztopić masło w garnku, podsmażyć posiekaną cebulę. Mąkę, jaja, 0,25 l mleka i szczyptę soli rozmieszać, aby powstało rzadkie ciasto. Resztę mleka wlać do podsmażonej cebuli, zagotować. Do wrzącego wlewać ciasto, całość gotować jeszcze 10 minut. Odstawić. Dołożyć śmietanę, chrzan, wsypać drobno pokrojony ser i komosę. W razie potrzeby można zagęścić wsypując pokrojony w kostkę chleb lub połamane podpłomyki.

Źródło:

Małgorzata Krasny – Korycińska „Przy słowiańskim stole, czyli kulinaria wczesnego średniowiecza", Wyd. Triglav, Szczecin 2010

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nomida zaczarowane-szablony