Składniki:
- 0,5 kg drobno pokrojonego mięsa wołowego
- 0,25 kg kaszy jęczmiennej
- 0,25 kg mąki drobno mielonej
- 0,25 kg masła
- 2 marchewki
- Duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 jaja
- Ewentualnie 0,25 kg białej kapusty
- Jagody jałowca, szałwia, sól
Sposób wykonania:
W garnku rozpuścić masło, dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć. Jaja ugotować na twardo. Mięso obtoczyć w mące, wrzucić do cebuli. Ponownie podsmażyć, odstawić z ognia na 10 minut. Dolać 2-3 litry wody, pokrojone warzywa, kaszę i sól, zagotować do miękkości. Dołożyć zioła, do lekko przestudzonego dodać pokrojone jaja na twardo.Źródło:
Małgorzata Krasny – Korycińska „Przy słowiańskim stole, czyli kulinaria wczesnego średniowiecza”Wyd. Triglav, Szczecin 2010
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz