13 mar 2015

Polewka mięsna

Składniki:

  • 0,5 kg drobno pokrojonego mięsa wołowego
  • 0,25 kg kaszy jęczmiennej
  • 0,25 kg mąki drobno mielonej
  • 0,25 kg masła
  • 2 marchewki
  • Duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jaja
  • Ewentualnie 0,25 kg białej kapusty
  • Jagody jałowca, szałwia, sól

Sposób wykonania:

W garnku rozpuścić masło, dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć. Jaja ugotować na twardo. Mięso obtoczyć w mące, wrzucić do cebuli. Ponownie podsmażyć, odstawić z ognia na 10 minut. Dolać 2-3 litry wody, pokrojone warzywa, kaszę i sól, zagotować do miękkości. Dołożyć zioła, do lekko przestudzonego dodać pokrojone jaja na twardo.

Źródło:

Małgorzata Krasny – Korycińska „Przy słowiańskim stole, czyli kulinaria wczesnego średniowiecza”
Wyd. Triglav, Szczecin 2010

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nomida zaczarowane-szablony