![]() |
Zdjęcie pochodzi ze strony Gotuj z Rumcajsem |
Składniki
2 porcje kruchego ciasta (można użyć gotowego lub zrobić samemu)400-500g filetów z morszczuka
100g tartego sera
1 średni por
1 łyżeczka tartego imbiru
1 goździk
4 całe jajka
1 żółtko
250ml mleka
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Rybę i pokrojonego w półplasterki pora gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem łyżki octu około 10 minut. Odcedzamy na sicie.
- Jedną częścią ciasta wykładamy formę do tarty, obsypujemy równo serem i układamy podzieloną na cząstki rybę.
- W misce mieszamy jajka, mleko, imbir i utarty goździk, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mieszanką rybę. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta,
- Wierzch smarujemy żółtkiem i nacinamy, bądź dziurkujemy widelcem, by farsz miał jak odparowywać.
- Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz