29 lis 2015

Tort Jakobiński, czyli tarta rybna

Oto przepis znaleziony na stronie Gotuj z Rumcajsem,  zaczerpnięty z XIV wiecznej książki kucharskiej Tailleventa. Oryginalny przepis wraz z innymi propozycjami jego wykonania znajdziecie tutaj: link.

Zdjęcie pochodzi ze strony Gotuj z Rumcajsem

Składniki

2 porcje kruchego ciasta (można użyć gotowego lub zrobić samemu)
400-500g filetów z morszczuka
100g tartego sera
1 średni por
1 łyżeczka tartego imbiru
1 goździk
4 całe jajka
1 żółtko
250ml mleka
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania


  1. Rybę i pokrojonego w półplasterki pora gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem łyżki octu około 10 minut. Odcedzamy na sicie.
  2. Jedną częścią ciasta wykładamy formę do tarty, obsypujemy równo serem i układamy podzieloną na cząstki rybę.
  3. W misce mieszamy jajka, mleko, imbir i utarty goździk, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mieszanką rybę. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta,
  4. Wierzch smarujemy żółtkiem i nacinamy, bądź dziurkujemy widelcem, by farsz miał jak odparowywać.
  5. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni.

Źródło

Rene Husson, Philippe Galamiche, Kuchnia średniowieczna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nomida zaczarowane-szablony