16 lip 2015

Wiedźmińska kanapka z kurczakiem

Przepis inspirowany najnowszą grą Wiedźmin: Dziki Gon.

Skrócona wersja przepisu ze strony http://nerdskitchen.pl/. Znajdziecie tam wiele więcej smacznych i prostych przepisów z gier i nie tylko.

Zdjęcie pochodzi ze strony Nerd's Kitchen

Składniki

  • pierś z kurczaka - jedna podwójna lub dwie pojedyncze,
  • 4 duże szytnańce (pieczarki),
  • 4 kromki chleba,
  • odrobina oleju.
Marynata
  • kaedweński stout (piwo ciemne typu stout),
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka musztardy,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól, pieprz.
Sos
  • 3 łyżki majonezu,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól.

Sposób wykonania:

1. Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie mieszamy do połączenia składników (jeśli chodzi o wybór piwa, to może być stout, ale też i słodkie ciemne piwo – wtedy musicie spróbować marynaty przed dodaniem miodu, żeby nie wyszło zbyt słodkie). Do gotowej mieszaniny wrzucamy oczyszczone z błonek piersi kurczaka i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 3h.

2. Filety z kurczaka kładziemy posmarowaną stroną na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej), uprzednio lekko wysmarowaną tłuszczem i smażymy mięso ok. 5 min na średnim ogniu. Następnie smarujemy surową stronę filetów marynatą, obracamy je i smażymy 4 min. Ze względu na to, iż filety są smażone w całości, w środku mogą być jeszcze surowe, dlatego obsmażamy po 1 min każdy z boków, trzymając delikatnie mięcho szczypcami (nie nakłuwajcie go widelcem ani nie przyciskajcie do patelni, bo wypłyną Wam soki i mięso nie będzie już tak soczyste). Pod koniec smażenia podlewamy filety kilkoma łyżkami wody (będzie skwierczeć i dymić), potrząsamy patelnią, a następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz do minimum, dusimy 1 min, a następnie wyłączamy palnik. Odkrywamy kurczaka, ściągamy go z patelni i przenosimy na talerz.

3. Łączymy ze sobą majonez, odrobinę soku z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Odstawiamy sos do lodówki i zabieramy się za następny punkt.

4. Po co najmniej 3h marynowania (im dłużej, tym lepiej – może być nawet po całej nocy) wyciągamy kurczaka, a pozostałą marynatę wlewamy do rondelka. Wstawiamy go na bardzo mocny ogień i gotujemy do zredukowania nadmiaru wody – musi powstać sos o gęstości podobnej do sosu pieczeniowego. Powinno zając to ok. 15 min przy założeniu, że gotujemy go na największej mocy palnika. Następnie gotowym sosem smarujemy kurczaka z jednej strony.

5. Na tej samej patelni szybko grillujemy na największej mocy pokrojone w grube plastry pieczarki (ok. 1 min z każdej strony), a pod koniec opruszamy je lekko solą oraz pieprzem (możecie je też posmarować pozostałościami marynaty i zgrillować). Pieczarki ściągamy z patelni i tostujemy na niej kromki chleba (najlepiej pasuje tu chleb ciemny, z ziarnami), też ok. 1 min z każdej strony.

6. Kromkę chleba obficie smarujemy sosem, dodajemy zgrillowane pieczarki oraz pierś z kurczaka i nakładamy na to drugą kromkę, także posmarowaną sosem. Lekko przyciskamy kanapkę ręką (aby wygodniej się jadło) i celebrujemy wiedźmiński posiłek!

Zdjęcia do powyższych punktów znajdziecie tutaj: link.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nomida zaczarowane-szablony